
2 Evde Bıtkı Bakımın Puf Noktaları
Günümüzde her çiçek çeşidine ulaşmak artık mümkün. Dünyanın bir köşesindeki bitkiye bile sahip olmak çok kolay. Yüksek iletişim ve ulaşım imkânları sağ olsun. Peki ama bir çiçeğe sahip olmak yetiyor mu? Yetmiyor değil mi?
O bitki size ulaştıktan sonra ne olacak? Bitkinin sağlıklı bir hayat sürmesi için neye ihtiyacı var? O dilsiz canlının sizden beklentisi ne? Onun sağlığı için neler yapmanız, hangi koşulları sağlamanız gerekiyor? İhtiyaç duyduğu bakımı, koşulları,zamanı ve emeği ona verebilecek misiniz?
Bütün bunlar aslında çok daha önemli…
Hayalinizdeki bitkiye sahip olduktan sonraki sürece birlikte göz atalım dilerseniz:
Bitkinizi güneş alan bir yere koyup ona düzenli su vermek yeterli olmayacaktır. Sulama işlemi hayati önem taşıdığından özellikle dikkat etmeli ve tabii ki çiçeğinizin özelliğine göre bir sulama yapmalısınızdır. Adım adım her anında yanında olmanız gereken bir bebekten farksızdır adeta.
Yılın belli dönemlerinde gerekli bakımlarını yapmanız gerekir. Saksısı küçükse tabii ki saksı değişimi de şart. Toprağının yenilenmesi ve düzenli periyotlarda besin takviyeleri yapılmasıda önemli.

Çiçek Bakımında Önemli Noktalar
Çiçeğinizin gelişim sürecini sağlıklı sürdürebilmesi ve canlılığını koruması için birkaç konuya dikkat çekmek isterim. Bunlar hayati noktalardır ve düzenli takibi elzemdir.
Işık: Çiçek bakımındaki en önemli unsur ışıktır. Her çiçek ışığı sevmez. Bazı çiçeklerin doğrudan güneş ışığı alması gerekirken
bazı çiçekler doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır.Mesela kaktüsler güneşi severler ama patos sarmaşığı evin aydınlık bir köşesinde hiç güneş almadan hayatına devam edebilir. Kaktüsler yetersiz güneş aldıklarında hayatlarına devam ederler ama gelişim süreçlerinde sorunlar yaşanır. Kaktüs cılız gelişim gösterir ve ışığı gördüğü noktaya doğru eğilir ki formunda bozukluğa yol açar. Sağlıklı kaktüsler yetiştirmek istiyorsan onları iyi güneş alabilecekleri şekilde konumlandırmalısın. Görüntüleri itibariyle hayli göz alıcı olmaları, seni onları hep görmek istediğin bir yere konumlandırmaya yönlendirebilir ki sakın bu hataya düşme. Gözünün zevkini değil, onların güneş ihtiyacını düşün lütfen. Aldığın bitkiyi tanımaya çalış önce, hakkında biraz bilgi edin. Bitkin hakkında öğrendiğin her şey sana mutluluk, keyif, şifa ve tatminkârlık verirken bitkine de sağlıklı bir ömür kazandıracaktır.
Nem: Tropikal bitkiler nemi çok severler. Ancak fazla nem tropikal bitkilerin yapraklarında yumuşamaya ve lekelenmelere
neden olur. O yüzden bitkilerdeki nem dengesi de sağlıklı şekilde korunmalıdır, aksi halde bitkiniz çok mutsuz olur. Tropikal bir bitki tutkunuysan nem dengelerini korumakla yükümlü olduğunu aklından çıkarmamalısın. Yaşadığın böl-genin nem oranı düşükse işin biraz zorlaşabilir tabii ama hiç korkmana gerek yok, çünkü bunun da bir çözümü var. Mesela küçük bir buhar makinesi işini görebilir. Hem ayrıca ütülerini de giyinme odasında yapmak yerine bitkilerinin bulunduğu odada yaparak onlara nem sağlamış olursun. Elbette ortamı saunaya çevirmene gerek yok, her şeyin fazlası zarar…
Sıcaklık: Çiçek bakımında sıcaklık önemlidir. Hangi bitkinin hangi sıcaklığı sevdiğini bilmek gerekir. Çiçeğinizin özelliğine göre bakım yöntemleri de farklılık gösterir. Çiçeğini gerektiğinden sıcak tutman veya sevdiği sıcaklığın altında kalması onu kötü etkiler hatta belki bitkini kaybetmene bile neden olur.
“Güneşi ve sıcağı en çok seven bitki hangisidir?” diye sorsam hep bir ağızdan “Kaktüs!” diye bağırırız değil mi? Evet, güneş olmazsa olmaz… Farklı bitki türleri soğuk havaya da dayanabilir ama her çiçek için bunu söylemek mümkün değil. Mesela yılbaşı çiçeği serin ve havadar yerleri sever, tıpkı siklamen gibi.Fazla sıcak bir ortam bu iki bitkide de çürümeye ve yapraklarda sorunlara yol açacaktır. Sanırım en iyisi sukulentler, her koşulda hayatta kalmayı başarabiliyorlar.
Sulama: Su, her canlı için hayati bir öneme sahip. Çiçeklerin su ihtiyacı tabii ki türlerine ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Her çiçek aynı miktarda su sevmez. Fazla sulama yaparsanız kısa sürede çürümelerine neden olursunuz.
Bitki severlerin en zorlandığı konulardan biri sulamadır.
“Kaç günde bir sulamalıyım, su isteyip istemediğini nasıl anla-
yabilirim?” diye soran çok insan var.
Her şehrin iklimi, her evin ısısı farklı olduğu için sulama takvimi oluşturmak en güzeli… Geniş yapraklara sahip bitkileriniz varsa işiniz kolay… Bitkilerinizin su istediğini yapraklarını aşağıya eğmelerinden hemen anlarsınız. Diğer türler için kontrol şart… Toprağı kuru mu nemli mi diye bakmalısınız. Bir süre sonra bitkilerinizin ne sıklıkla su istediklerini anlıyor olacaksınızdır.
Hep şu örneği veririm sulamayla ilgili. Fırına kekinizi attıktan sonra pişip pişmediğini kontrol etmek için çatal ya dabıçak saplarsınız ya, bitkilerinizin suya ihtiyacı olup olmadığınıda yine aynı şekilde yoklayabilirsiniz.

Saksı Seçimi: Çiçek bakımında önemli noktalardan biri, tabiiki çiçeğinizi yetiştireceğiniz saksıyı doğru seçmek… Çiçeğinizin boyutuna ve türüne göre bir seçim yapmanız gerekir tabiiki. Bitkinin kök gelişimi ve saksı içindeki dağılımı da dikkate alınarak kaliteli plastikten yapılmış saksılar ya da toprak saksılar tercih etmenizi öneririm. Toprak saksılar, içindeki ısıyı da kontrol edeceklerinden köklerde sorun yaşanmasına da engel olacaktır.
Toprak : İnsan vücudu gelişim aşamalarında ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri tükettiği besinlerden karşılıyor bunu hepimiz biliyoruz, aynı durum bitkiler için de geçerli . Bitkilerimizin gelişimleri açısından onları her gün sağlıklı yiyecekler ile besleyemeyeceğimiz için ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerekli mineraller açısından zengin ve her bitkinin yapısına uygun toprak seçimi bu aşamada çok önemli.
Bitki yapılarına göre toprak seçimi biraz kafanızı karıştırıyor olabilir ama hiç karışmasın mesela tropikal bir bitki aldınız saksı ve toprak değişimi yapmak istiyorsunuz, peki nasıl bir toprak seçimi yapmalıyım diyorsunuz? Bitkiniz tropik olduğu için nem oranı ve geçirgenliği yüksek bir toprak kullanabilirsiniz. Yada kaktüs ve sukulentleriniz ıcın değişim yapmak istiyorsanız daha kumlu ve çakıllı topraklar seçimi yapabilirsiniz. Bu bıraz kafa karıştırıcı daha kolay ve zahmetsiz bir yöntemi var mı diyenler olacaktır. Elbette var ben toprağı kek tarıfıne benzetırırım kek yaparken birçok malzemeden faydalanırız neden aynı işlemi bitkilerim için yapmayım ki? Çiçekçinizden aldığınız bir çok toprak çeşidini harmanlayarak besın değeri yüksek bir karışım hazırlaya bılır yada pisaya da bulunan kalıtelı bir toprak seçimi yapabılırsınız.
Günümüz teknolojisini göze alırsak piyasada çok güzel ve kaliteli toprak bulmak mümkün hem bu sayede bitkilerinin gelişim süreçleri hızlı ve sağlıklı olurken aynı zaman da bütçeniz içinde uygun bir seçim olacaktır . Kalitesiz (ucuz market ) toprak alarak bitkilerinizde bir çok sorun yaşayabılırsınız bunların en başında sineklenme ve böceklenme gelir ve her yıl bu toprağı yenilemek zorunda kalırsınız.
Dünya genelinde bulunan toprak çeşitlerine ve özelliklerine şöyle kısa bir bakalım,
Killi Toprak : Killi toprak Bataklık ve sazlık bölgelerde görülen besin değeri açısından yüksek değere sahiptir bu nedenle kullanım sırasında az miktar kullanılmalıdır.
Torf Toprak : Turba toprak olarak da bilinmektedir. Bataklım ve göl kenarındaki bitkilerin çürümesinden meydana gelen organik bir topraktır ve besin değeri açısından düşüktür. Turba kullanımında saksı altına mutlaka çakıl taşı koymanızı onerırım sağlıklı bir drenaj oluşumu için. Gerekli besin takviyeleri ile hemen hemen her bitkide kullanabilirsiniz.
Kompost Toprak: Canlı organizmaların toprağa karışıp çürüyerek mineralize olması anlamına gelir.
Kireçli Toprak: Kil,kum,humus ve kireç içerir. Bu topraklar kalkerli kayaların ufalanması sonucu oluşan topraklardır.
Tınlı Toprak: Kum ve kilden oluşan . Mineral açısından zengin bir topraktır
İç Mekânda Sıcaklığın Önemi
İç mekân bitkilerinin gelişimleri büyük oranda bulundukları ortamın sıcaklığını ve nem oranını ne kadar sevdikleriyle de ilgilidir. İç mekân bitkileri narin yapılarından dolayı soğuk havaya ve don olayına karşı hayli savunmasızdırlar, hayatta kalamazlar.
Bunlar kimler midir?
Bazılarının isimlerini sıralayayım:
Calathea
Maranta
Cocos Palm
Vresea
Guzmanıa
Caladium
Cardylayn
Orkide
Coleus
Dieffenbachia
Genellikle yaz aylarında 17-28 derece arasındaki sıcaklığı severler, kış aylarında da 15-20 derece arasında olmak isterler ve yarı gölge alanları tercih ederler.
Birçok bitki severin yaptığı hatalardan biri, bitkinin sağlığına uygun koşulları sağlamak yerine, nerede daha iyi görüneceğini düşünerek onu konumlandırmasıdır. Çoğunlukla çiçekli bitkiler söz konusu olduğunda bu yanlışa düşülüyor.
Bir cevap yazın